Trenker, een indrukwekkende multitasker

De buitenkant van het nieuwe gebouw van 6000 m2 dat in 2017 werd gebouwd op de site in Nijvel oogt heel indrukwekkend. Maar wat er binnen te zien is, is nog indrukwekkender. Het gebouw bevat immers twee aparte productiezones: een voor de productie van geneesmiddelen en een voor de productie van voedingssupplementen. Een indrukwekkende 'multitasker' dus die nog lang niet aan de top van zijn potentieel zit.

"Onze productiezones voldoen aan de GMP-normen (Good Manufacturing Practices) die van toepassing zijn in de farmaceutische industrie en aan de HACCP-normen (Hazard Analysis - Critical Control Point) die specifiek gelden voor voedingssupplementen", steekt productieverantwoordelijke David Blavier van wal. Hij doet zijn werk graag en vertelt vol trots over het hoogtechnologische productieapparaat.

Kwaliteit is geen ijdel woord!

"Bij Trenker mikken we altijd op kwaliteit, ook als dat betekent dat het productieproces wat langer duurt. Of het nu gaat om geneesmiddelen of voedingssupplementen, wij passen de specifieke normen altijd even strikt en met dezelfde aandacht toe om producten af te leveren van zeer hoge kwaliteit.

We werken daarvoor nauw samen met de dienst kwaliteitscontrole grondstoffen (QC, wat staat voor Quality control), de dienst kwaliteitszorg (QA, voor Quality Assurance), de dienst R&D (Research & Development) en de dienst registratiezaken (RA voor Regulatory Affairs). 

Twee aparte zones

"Wij produceren dus twee heel verschillende producten (geneesmiddelen en voedingssupplementen) op dezelfde geografische site in twee volledig onafhankelijke productiezones: één voor geneesmiddelen en één voor voedingssupplementen. Beide zones draaien volledig op zichzelf. Het is trouwens onmogelijk om van de ene zone naar de andere te lopen. In de kleedkamer trekken de operators kleding aan in specifieke kleuren: wit voor de zone geneesmiddelen en grijs voor de zone voedingssupplementen. Ze betreden en verlaten hun zone met een speciale badge die geen toegang verleent tot de andere zone."

Polyvalente teams

"Dé grote troef van onze teams? Polyvalentie. Onze medewerkers zijn in feite onderling verwisselbaar. Ze kunnen zowel in de zone voor geneesmiddelen worden tewerkgesteld als in de zone voor voedingssupplementen. Dat is een grote troef voor Trenker. In elke zone wordt er met dezelfde strakheid gewerkt en worden er strikte en specifieke normen toegepast. Zo doen we dat bij Trenker! Ik werk al 20 jaar bij Trenker en als productieverantwoordelijke weet ik dat ik een sleutelfunctie bekleed. De productieactiviteiten sturen, de teams managen, de productieketen controleren, de procedures uitstippelen, erop toezien dat de deadlines worden gehaald, de productie coördineren met de verschillende actoren en de productie van het bulkproduct garanderen. Dat zijn mijn verantwoordelijkheden.

Daarna is het de beurt aan het departement dat instaat voor het eindproduct. Het is echt teamwork waarvoor er nauw en verantwoordelijk moet worden samengewerkt met de operators. Ik treed graag in dialoog met hen. We hebben allemaal één gezamenlijk doel voor ogen: werk afleveren van kwaliteit. En dat vraagt om stiptheid en polyvalentie op alle niveaus. Die strikte discipline willen we ook overbrengen bij de uitbreiding van onze productieactiviteiten om bepaalde klanten eindproducten op maat te kunnen aanbieden. Wij doen dus ook aan contractproductie."

Wat wens je voor de komende 10 jaar?

"Een grotere verkoop en meer bestellingen. Ook buiten onze landsgrenzen erkend worden als een ernstig en efficiënt laboratorium dat pionier is in zijn vak. Ons nieuwe gebouw maakt indruk door zijn potentieel en daar zijn we trots op! Maar we weten dat er nog marge is om al onze ambities waar te maken. 

De familie Trenker heeft altijd kwaliteit vooropgesteld en weet hoe ze haar middelen moet aanwenden. Dat maakt ongetwijfeld het verschil en drijft ons ook als werknemers. Het is niet iedereen gegeven om kwaliteitsproductie, respect voor de mens en competentiesynergie op de juiste manier met elkaar te combineren! "