Darmflora en vitamine D: bescherm je immuniteit

immuniteit - vitamine D - barrièrefunctie - darmflora - micro-organismen - bacteriënImmuniteit is een van de natuurlijke verdedigingssystemen van je lichaam. Deze afweer beschermt je tegen agressoren en ziekteverwekkers (virussen, bacteriën enz.). Het is het resultaat van het werk van het immuunsysteem, een complex systeem met verschillende actoren die onderling communiceren en zo klaarstaan om bedreigingen op te vangen.

Het immuunsysteem kan zijn cruciale rol pas vervullen als je lichaam zich in de best mogelijke omstandigheden bevindt. Het is dus jouw taak om tekorten aan bepaalde voedingsstoffen te vermijden en een goed evenwicht in de darmflora te behouden. Klaar om in actie te schieten?

Vitamines en mineralen, de belangrijkste voedingsstoffen

Een tekort aan deze stoffen kan de verdedigingsmechanismen afzwakken, vooral bij ouderen. Het wordt daarom aanbevolen om vooral de dagelijkse inname van zink, koper, ijzer, selenium, vitamines A, B6, B9 (foliumzuur) C, D en E te verzekeren.

Daarnaast hebben meerdere studies de doeltreffendheid van vitamine D aangetoond, waarmee bevestigd wordt dat deze bijdraagt aan een normale werking van het immuunsysteem. Je dagelijkse inname verzekeren (volgens de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad is dit 10 tot 15 microgram voor een volwassene) zou een van je prioriteiten moeten zijn wanneer je je immuunsysteem extra wil ondersteunen. Hoe doe je dat?

Door regelmatig vette vis te eten (haring, zalm, makreel, …), door je gezicht en handen dagelijks minstens 10 tot 15 minuten aan de zon bloot te stellen en door op de lastigste momenten van het jaar (bijvoorbeeld in de herfst, winter, op reis enz.) vitamine D-supplementen te nemen.

Micro-organismen, essentieel voor de darmflora

De darmflora is de tweede as die je aandacht verdient. Zoals je weet, bestaat de darmflora (ook intestinale microbiota genoemd) uit miljarden bacteriën die noodzakelijk zijn voor je gezondheid. Vooral melkzuurbacteriën en bifidobacteriën zijn hier veelvuldig aanwezig. Samen met andere bacteriën hebben ze een beschermend effect op de darmen en krijgen ziekteverwekkende bacteriën geen kans om zich aan de darmwand vast te hechten. Dat noemen we de “barrièrefunctie”1. Elk type bacteriën dat van nature in de darmen aanwezig is, beschikt over specifieke eigenschappen2. En elke verstoring kan de doeltreffendheid van deze natuurlijke verdediging uit evenwicht brengen (inname van antibiotica, verandering van voedingsgewoonten, reizen, tijdelijke vermoeidheid, stress enz.).

Het is dus jouw taak om dit evenwicht van micro-organismen te bewaren en zo de werking van je spijsverteringskanaal en immuniteit te ondersteunen. Dat doe je in de eerste plaats door gevarieerd en evenwichtig te eten (yoghurt, kaas, volkorengranen, groenten, fruit, complexe koolhydraten enz.). Wanneer dat lastig of onmogelijk is, kan je ook een beroep doen op voedingssupplementen op basis van “goede” levende bacteriën die de darmflora weer in evenwicht brengen.

Een kostbare combinatie

Dat je immuniteit afhankelijk is van meerdere factoren, dat is nu wel duidelijk. En om het hele systeem zo goed mogelijk te ondersteunen, speel ook jij een belangrijke rol. Voeding, lichaamsbeweging, slaap, omgaan met stress ... Alles is van tel om het evenwicht te bewaren, maar dat is niet altijd zo makkelijk. Gelukkig zijn er producten op de markt die speciaal bedoeld zijn om deze behoeften te vervullen, zoals het voedingssupplement Imutis. Imutis is een unieke, een 100% natuurlijke en complete combinatie van vitamine D, een gist (Saccharomyces boulardii), drie bacteriestammen (Lactobacillus helveticus, Lactobacillus rhamnosus en Bifidobacterium longum) en fructo-oligosacchariden (suikers van natuurlijke oorsprong die als voeding dienen voor diezelfde micro-organismen en zo hun ontwikkeling in het spijsverteringskanaal bevorderen).

Neem elke dag 1 tot 4 Imutis-capsules bij de maaltijd, met een glas water, zodat je de beste omstandigheden creëert om je immuunsysteem te ondersteunen3.


1Samenstelling van de darmflora. (Cheng et al. 2013)

2De belangrijkste bacteriën van de microbiotica, ingedeeld in 3 grote bacteriestammen (Barbut et Joly, 2010).

3Vitamine D draagt bij tot een normale werking van het immuunsysteem.