Co-enzym Q10 en migraine

Wist u dat...

… migraine geen gewone hoofdpijn is? Deze aandoening wordt immers gekenmerkt door een “pulserende” pijn, vaak aan één kant van het hoofd, die toeneemt bij fysieke inspanningen. De aanvallen kunnen ook gepaard gaan met misselijkheid, braken of een sterke overgevoeligheid voor licht en geluid. De Wereldgezondheidsorganisatie plaatst migraine in de top 20 van aandoeningen die een belangrijke negatieve invloed hebben op de levenskwaliteit van de betrokkenen.

Hoe wordt migraine getriggerd?

Onderzoekers van de universiteit van Maine in de Verenigde Staten hebben in hun studie 22 factoren gevonden die migraine kunnen uitlokken1. Alcohol, stress en vervuiling behoren tot de meest gangbare triggers. Deze factoren kunnen ertoe leiden dat het organisme te veel vrije radicalen produceert, wat bekendstaat als oxidatieve stress.

Er bestaan natuurlijke beschermingsmechanismen om deze oxidatieve verstoring tegen te gaan. Vrije radicalen kunnen geneutraliseerd worden door een type moleculen met de tegenovergestelde eigenschappen: antioxidanten. Zo beschikt vitamine E over antioxiderende eigenschappen waarmee ze cellen helpt te beschermen tegen oxidatieve stress2. Er bestaan nog andere moleculen met gelijkaardige fysico-chemische kwaliteiten; denken we maar aan het co-enzym Q10 dat uitgebreid werd beschreven in de wetenschappelijke wereld (onder de naam ubiquinol) en dat brede bekendheid geniet bij het grote publiek, voornamelijk omwille van zijn antioxiderende en anti-verouderingswerking binnen de cosmetica. Maar er is meer!

De impact van co-enzym Q10 op migraine

In een dubbelblinde, gerandomiseerde en placebo-gecontroleerde klinische studie3, die werd uitgevoerd door onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis van Zurich en van de Universiteit van Luik, werd aangetoond dat een opname van co-enzym Q10 de frequentie van migraineaanvallen kan verminderen.

Deze test werd gedurende drie maanden uitgevoerd op 42 proefpersonen die aan herhaaldelijk terugkerende migraine lijden. Zij kregen een dagelijkse dosis van 100 mg van het co-enzym Q10 of de placebo toegediend, in de vorm van 3 capsules per dag. De klinische resultaten hebben aangetoond dat co-enzym Q10 de frequentie van migraine bij één derde van de proefpersonen vermindert, tegenover amper 14% van de placebogroep. Bij de proefpersonen van de groep die Q10 kreeg toegediend, werd een verbetering vastgesteld vanaf de eerste maand, met aanzienlijke positieve effecten tot wel drie maanden na de inname.

Het gebruik van co-enzym Q10 wordt ook in andere situaties aanbevolen, zoals bij regelmatige vermoeidheid, voor hartpatiënten en sporters4.

AQtif 100, de winnende combinatie van co-enzym Q10 en vitamine E

Voedingssupplement AQtif 100 is verkrijgbaar in de vorm van capsules die elk 100 mg co-enzym Q10 en 12 mg vitamine E (100% RI) van natuurlijke oorsprong bevatten, waardoor ze de cellen helpen te beschermen tegen oxidatieve stress. Hier vindt u meer informatie over het product AQtif 100.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


1Borkum JM - Department of Psychology, University of Maine, Orono, ME, USA. -  Migraine Triggers and Oxidative Stress: A Narrative Review and Synthesis (2015)

2Vitamine E helpt cellen te beschermen tegen oxidatieve stress.

3Sandor PS - Efficacy of CoQ10 in migraine prophylaxis - a randomized controlled trial (2005) - Headache and Pain Unit, Neurology Department, University Hospital Zurich.

4 Co-enzym Q10 (in het Frans): https://www.passeportsante.net/fr/Solutions/PlantesSupplements/Fiche.aspx?doc=coenzyme_q10_ps